LYSCHANDER, CLAUS CHRISTOFFERSEN.

Synopsis Historiarum Danicarum En kort Summa offuer den Danske Historia Fra Verdens Begyndelse til Neruerendis oc nu Regerendis Stormectige Førstis, herr Christian den Fierdis... tid... Forfatted udi De Danske Kongers Slectebog...

Kiøbenhaffn, Henrich Waldkirch, 1622.

Samtidigt hellæderbind. Blindtrykte stempler i rygfelter. Blindtrykt rygtitel. Øverste kapitæl slidt. Brugsspor.Titel trykt i rød/sort. (2),,XXV,8,(8),706,(2) pp. Af Fortalen mangler 3 blade (pp. I-VI og til slut mangler 5 blade af registeret og kolofonen). De første ca. 25 blade med kraftige brugsspor og nogle gl. notater. Titelbladet med tab af noget af yderste margin, dog ikke teksttab, smudsigt. Enkelte gl. reparationer af marginer, nogle med tab af tekst. Gennemgående brugsspor, særligt i første del af værket.


Originaludgaven af Lyschanders Danmarkshistorie i det pragtfulde Waldkirch-tryk. Lyschander, Christian IV's historiograf fik til opgave at skrive Danernes historie som et modstykke til den svenske Johannes Magnus' historieværk. Han udfylder lakunen mellem Bibelen og Saxo ved hjælp af Niels Pedersens "Gullandske Dokument", som Lyschander indfører i sin bog efter først at have omskrevet det med runer for at give det endnu større ærværdighed og beviskraft (side 24), og han fører med store krumspring og fantasifuldhed det danske kongehus' anerække tilbage til Adam !, og således stammer Christian IV ned fra Noah i opadstigende linie med 135 aner. Alligevel var dette ikke nok til at distancere svenskerne. da Johannes Magnus kunne bryste sig af, på det svenske folks vegne, at Gustav Adolf havde 148 forfædre. - Lyschander startede med at identificere de folkenavne, som forefandtes på Ptolemæus' kort over Jylland og de Scandiske Øer. Holberg udstillede i parodisk form i sin Epistel 193 denne form for historieskrivning. - Bibl. Danica III:13 - Birkelund nr. 38 - Thesaurus 544.

Order-nr.: 59173


DKK 2.000,00