NIELSEN, CARL.

Egenhændigt manuskript med underskrift til avisartiklen "Kolisch-Kvartetten", trykt i Politiken den 28.11.1927.

Dateret (med stempel) "25 NOV 1927". 28 x 22. 3 sider. Med tilføjelser og ændringer i Nielsens hånd. Alle tre ark foldet på midten og har et mærke efter en papirklips i øverste venstre hjørne. Tredje ark signeret af Nielsen selv.

Three leaves. Original handwritten and signed manuscript in with additions and corrections in Carl Nielsen's own hand. All three leaves folded once in the middle. Third leaf signed by Nielsen.Brevet er en opfordring til københavnske musikelskere til at høre den berømte Wiener kvartet Kolisch-Kvartetten der skulle spille i byen den 29. november 1927. Nielsen skriver blandt andet: "Der forestaar det Kjøbenhavnske Musikpublikum en / sjælden Begivenhed! Det er virkelig lykkedes at faa / denne berømte Wiener-Kvartet til at optræde her / i byen." Nielsen er yderst begejstret for kvartettens musik og musikere, og om dem skriver han: "[...], så er det her fire besynderligt fanta= /stiske moderne Sjæle der usynligt farer ud og ind og ægger, kærtegner, bider og klapper vort Øre og / vort Sind, saa vi bestandigt er midt i en hel ny / Virkelighed".
Kvartetten opførte blandt andet Nielsens egen Opus 44 (for stryger-kvartet). (Fellow, Carl Nielsen til sin samtid, P 140).

Carl August Nielsen (1865 - 1931) er den mest betydelige og internationalt anerkendt danske komponist, og han er i dag bedst kendt for sine seks symfonier.
Han var 62 da han skrev nærværende artikel, og havde på dette tidspunkt skåret kraftigt ned på sin musikalske aktivitet, som følge af et alvorligt hjerteanfald to år tidligere. Han forsatte dog med at komponere musik frem til sin død, og i 1927 udgav han sin selvbiografi Min Fynske Barndom, hvilket sammen med Kolisch-Kvartetten opførelse af sin strygekvartet i F-dur var det der optog ham mest i denne period. (brev fra Carl Nielsen til Emil Telmányi, 30.11.1927, (DK-Kk, C II, 10)).

Kolisch-Kvartetten var i 1920erne en af de største og mest anerkendte ensembler på den klassiske musikscene især i Europa og USA men også i Asien, og de indspillede en lang rækker plader med hovedsageligt Schubert og Mozart.
Et af kvartettens særtræk var at de ofte spillede koncerter uden brug af noder. Dette var ikke et forsøg på at fremstå overlegen men derimod et produkt af yderst ihærdig øvelse, hvilket overflødiggjorde noderne. Dette bevirkede at musikken i langt højere grad kom til at fremstå levende og dynamisk, hvilket også Carl Nielsen bemærker.
___________________

Carl Nielsen encourages the Danish music society to attend a concert with the famous Viennese quartet Kolisch Quartet. Carl Nielsen is today widely recognised as Denmark's greatest composer.

Order-nr.: 45020


DKK 18.500,00